Toegankelijker speeltuin kost moeite

ZWOLLE – Naar aanleiding van de ondertekening van het SamenSpeelAkkoord kan de speeltuin verbouwd worden naar eentje die toegankelijk is voor gehandicapte kinderen. Volgens speeltuinverenigingen een goede zaak, maar eentje die lastig is om uit te voeren.

In Nederland zijn maar weinig speeltuinen bereikbaar voor gehandicapte kinderen. Naar schatting kunnen zij maar bij 1 van de 10 terecht om te spelen. Dat komt onder andere doordat de speelplek bedekt is met zand waardoor toestellen niet bereikt kunnen worden door rolstoelgangers. De Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind wil dat 70% van de speeltuin toegankelijk wordt waardoor gehandicapten zich 100% welkom voelen. Daarom hebben ze jarenlang gestreden voor veranderingen en met succes. Op 3 december is het SamenSpeelAkkoord ondertekend, een overeenkomst om speeltuinen toegankelijker te maken voor gehandicapte kinderen.

Gerard Dou van Wijk- en Speeltuinvereniging ‘Gerard Dou’ in Leeuwarden vindt dit een mooi streven. Hij staat daarom open voor een verandering van de speeltuin. Toch denkt hij dat het een moeilijk uitvoerbaar plan is. ‘‘Wij hebben een speeltuinvereniging dus dan zou je met elkaar om de tafel moeten als bestuur. Je moet praten met ouders over wat geschikt is en met de kinderen over wat ze willen. Ook moet je in gesprek met de gemeente over de mogelijkheden wat betreft de financiering van de toestellen’’. De speeltoestellen worden samen met de gemeente uitgezocht. ‘’Je betaalt als vereniging zelf een gedeelte en een gedeelte wordt door de gemeente betaald,’’ vertelt Gerard Dou.

Financiering van een speeltuin wordt door de gemeente, fondsen, bedrijven en ouders gedaan. De rol van de gemeente is groot. Initiatiefnemers minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink en minister Hugo de Jonge hebben er groot belang bij dat de overheid en gemeente meedoen. Hierdoor kunnen in toekomst 10 van de 10 speeltuinen toegankelijk worden. ‘Als er bij de aanleg al rekening wordt gehouden met gehandicapte kinderen, dan hoeven in de toekomst geen extra kosten gemaakt te worden’, vertelt Henk-Willem Laan, directeur van de NSGK en mede-initiatiefnemer.

Het streven van de initiatiefnemers is dat gehandicapte kinderen over 5 jaar overal zorgeloos kunnen spelen. Dankzij deze ontwikkeling is de NSGK dichterbij het doel om deze groep minder eenzaam te maken. Hierdoor is er namelijk een plek waar alle kinderen bijeen kunnen komen. ‘Je ziet vaak dat gehandicapte kinderen geen of weinig vriendjes hebben. Dit begint van jongs af aan in de speeltuin omdat deze niet toegankelijk is. We zijn erop gericht om daar verandering in te brengen. We willen dat deze kinderen ook vriendjes hebben,’ aldus Henk-Willem Laan.

Andere organisaties die meedoen met de ministers en de NSGK zijn: Jantje Beton, Scouting Nederland, Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Scouting Nederland en de Nationale Jeugdraad. Samen willen ze honderd toegankelijke speelplekken realiseren binnen twee jaar om spelen voor elk kind normaal te maken. Daarnaast wordt kennis verzameld over deze speeltuinen via het SamenSpeelLoket.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *