Omrop Fryslân komt met documentaire over speciaalonderwijs

OLDEBERKOOP – Omrop Fryslân begint volgend jaar met het uitzenden van een documentaireserie over het praktijkonderwijs genaamd ‘Ik bin PRO’. De omroep probeert met deze reeks de vooroordelen over kinderen met een achterstand te laten verdwijnen. 3 Friese scholen van het praktijkonderwijs werden hiervoor een jaar gevolgd.

In ‘Ik bin PRO’ neem je een kijkje achter het cliché ‘moeilijk lerende kinderen zonder toekomstperspectief’. Het dient als spiegel voor het onderwijssysteem en de prestatiemaatschappij. De gesprekken die met de kinderen werden gevoerd maakte indruk op presentator Raynaud Ritsma: ‘Wat ik heel lastig vond om te zien is dat deze kinderen wel graag vooruit willen, maar omdat zij vaak te horen hebben gekregen dat ze niks kunnen, ze het gevoel hebben dat dat ook echt zo is. Er wordt een stempel op die kinderen gedrukt, maar die stempel is niet terecht.’’

Daarnaast wil de serie bedrijven bewust maken dat deze jongeren een goede aanwinst voor hun onderneming zijn. Zij willen hen motiveren om leerlingen uit het praktijkonderwijs een stage- of werkplek aan te bieden. Daarnaast hopen de documentairemakers dat bedrijven een samenwerkingsrelatie aangaan met scholen in het praktijkonderwijs. Hierdoor is het voor de leerlingen makkelijker om een betere aansluiting te vinden op de arbeidsmarkt. Als laatst worden de pro-leerlingen door deze serie bewust gemaakt dat ze wel kwaliteiten hebben waardoor ze meer kansen aangrijpen. De serie begint op 22 januari en zal daarna iedere woensdag te zien zijn op Omrop Fryslân.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *