Het nieuwe jaar voor De Geitefok

De jongens van Geitefok met de meegepikte Barneveldse kippen

Door: Elles Mulder
Gepubliceerd in De Dreijer op 30-01-2020

OLDEBERKOOP – Met het meepikken van de Barneveldse kunstkippen heeft De Geitefok zich wederom bewezen als oudejaarsvereniging. De haan en twee kippen stonden op de rotondes in het Gelderlandse dorpje en zijn erg bekend in de regio. Dit keer heeft het meenemen van het iconische pluimvee een dubbele symbolische betekenis.

Woningnood en boerenprotesten

De Geitefok broedt namelijk op de bouw van nieuwe huizen in Oldeberkoop. Dit om de leefbaarheid van het dorp te behouden. Om de gemeente wakker te schudden heeft De Geitefok gekozen voor deze stunt.

Daarnaast wil De Geitefok de boeren een hart onder de riem steken met deze actie. “De overheid redeneert als een kip zonder kop en houdt de boeren persoonlijk aansprakelijk voor de stikstofcrisis. Ook schort het in de samenleving aan algemeen begrip en respect voor het boerenwerk”, vertelt Jan-Bart Hof.

Voorbereiding

Het meenemen van de kippen kostte heel wat voorbereiding. Zo is De Geitefok een aantal keer naar Barneveld toe geweest om te kijken bij de rotonde. Op die manier zijn ze op een plan gekomen. Met drie bussen zijn de mannen op kerstnacht naar het Gelderlandse dorpje gegaan om de kippen mee te nemen. In elke bus paste precies één kip. Het was een lange klus; De Geitefok vertrok om 11 uur ‘s avonds en was om 6 uur ’s ochtends weer thuis. Dit komt mede door de politie waar De Geitefokkers een aantal keer voor moest schuilen.

Het feest

De oudejaarsstunt is niet het enige wat De Geitefok heeft geregeld voor de viering van de jaarwisseling. De club haalt voor oud en nieuw jaarlijks zo’n €1500 tot €2000 op met de collectebus. Dit geld wordt uitgereikt aan organisaties en verenigingen in Oldeberkoop in de vorm van presentjes of bijdragen. Dit keer werden twintig organisaties en verenigingen verrast zoals OBS de Tjongeling, Lintjo, Berkoper popkoor, MFA en Sport vereent.

Als afsluiting van de avond werd nog een vuurwerkshow gegeven. Hierop volgde een feest in MFA. ‘Deze was goed verlopen. Het feest was erg gezellig en best wel druk!’, vertelt Jan-Bart Hof tevreden.

Jubilieum

Dit jaar is extra speciaal voor de oudejaarsvereniging want ze viert haar 75-jarige jubileum. Ook hiervoor heeft De Geitefok grootse plannen. Iets wat zeker is, is een reünie van nieuwe en oude Geitefok-leden. De vereniging is al druk bezig met het achterhalen van adressen. Na deze hereniging zal er een afsluitend feest zijn voor het hele dorp. Daarnaast zijn er plannen om herkenbaar te maken dat De Geitefok in Oldeberkoop zit. Er wordt onder andere gedacht aan een informatiebord bij de Geit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *