Het coronavirus houdt Wel-Zijn op dorpse schaal niet tegen

OLDEBERKOOP – Stichting Wel-zijn op dorpse schaal (WODS) organiseerde activiteiten voor iedere Oldeberkoper. Door de coronacrisis gaan alle geplande samenkomsten niet meer door, maar dat weerhoudt de stichting er niet van om anderen te helpen. Zij focust zich nu tijdens de coronacrisis op de oudere, kwetsbare groep zoals ze eerder ooit begonnen is.   

Stichting Wel-Zijn op dorpse schaal heeft het doel om de leefbaarheid te bevorderen in Oldeberkoop. “Als je dat op dorpse schaal organiseert, heb je het leuk met elkaar. Je bent waardevol als je wat voor een ander kan betekenen”, vertelt Anneke Lukkes, voorzitster van WODS. Het begon met een koffieochtend voor de ouderen en breidde zich uit tot een organisatie voor iedere inwoner van Oldeberkoop.   

Om de senioren tijdens de coronacrisis een hart onder de riem te steken, heeft WODS op 21 en 23 maart 120 tulpenboeketten bij alle tachtigplussers uit Oldeberkoop bezorgd. “Dat vonden ze prachtig,” zegt de voorzitster met trots, “Ouderen vinden het harstikke leuk dat wij onverwachts even langskomen. Ze zijn dan heel blij dat ze weer even met iemand kunnen praten, die behoefte is er heel erg”. Daarom is de stichting met Pasen nogmaals langs de ouderen gegaan met een mandje waarin een zelfgemaakte houten paashaas en eieren zaten. Ook heeft WODS afgelopen week een muzikale omarming bezorgd en een geranium toegereikt aan de senioren.

Ondertussen bellen de vrijwilligers zo nu en dan met een oudere of gaan ze langs voor een gesprek bij de deur. Zij hebben zelf ook de behoefte om weer contact te hebben met de senioren en willen dus ook graag helpen tijdens de coronacrisis. Het valt Anneke Lukkes op dat de betrokkenheid van de vrijwilligers momenteel extreem groot is. “Er zijn nu veel mensen die denken aan anderen door het coronavirus. Iedereen kent elkaar en heeft een eigen motivatie om dit soort werkzaamheden uit te voeren”. 

De senioren geven voornamelijk aan dat ze het fijn vinden om wat meer aandacht te krijgen tijdens deze periode. Van de jongere doelgroep hoort de stichting momenteel erg weinig. “Het zal wel fijn zijn als zij ook aangeven dat ze de activiteiten missen en wat meer van zichzelf laten horen”, voegt Anneke Lukkes daaraan toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *